PWHT nedir?
Kaynak sonrası ısıl işlem (PWHT), işlenmiş yüzeylerin/kaynakların mekanik ve kimyasal özelliklerini barındırmak için işleme/kaynaktan sonra geçtikten sonra bir ısıl işlemini ifade eder. Kaynak, bir yapı uzun vadeli yapı bozulmalara neden olan artık gerilmelere neden olur. Ayrıca, daha karmaşık veya daha büyük parçalarda/yapılarda gerilmelerin artması artar.
Kaynak işlemi sırasında metaller birleştirilirken, metallerdeki karbon içeriğine bağlı olarak, özellikle kaynak metali yamanın etkileri ısıdan etkilenen bölgede farklı derecelerde sertleşme meydana gelir. Yapıda oluşan artık gerilmeler, katılaşma ve erime nedeniyle önemli ölçüde artar ve büyüklükleri, neredeyse ana dağıtım akma yayılmasına eşit olur.
Tipik olarak, PWHT artık gerilmeleri azaltma ve kırılgan kırılmaya karşı dayanıklılık için kullanılır. Ek olarak, PWHT ayrıca malzeme dayanımının artması ve sertliğinin süresine da yol açabilir. Gerilim bastırma ve çalıştırma sonrası en sık kullanılan PWHT aktarımlarıdır. Uygulama ve kod gereksinimleri ile hizmet ortamı, öncelikle PWHT’ye yöneliktir.
Isıtma Sonrası
Son ısıtma, depolama kaynaklı çatlama (HIC) sınırlamalarını azaltmak için kullanılır. HIC temel olarak, kaynak hassas bir mikro yapı, yüksek düzeyde stres ve/veya yeterli düzeyde savaşa sahip olduğunda ortaya çıkarır.
Ferritik çeliklerde, ortam sıcaklığına yakın bir ailenin kırılganlığı oluşur. Bu tür hassas mikro yapılarda çatlama, kaynaktan hemen sonra çelik oda sıcaklığına havalandırmadan önce yatağından kaynaklı bölgedekin difüzyonu ile önlenebilir.
Çelik, pasolar arası sıcaklığın son ısıtma sıcaklığına kadar ısıtılması ve son ısıtma bölgelerinin belirli bir süre kalması. Tipik olarak, ısıtma sonrası sıcaklık her bir inç kalınlık için bir saat süre ile 230°C’de tutulmalıdır .
Hem Amerikan Makine Mühendisleri Derneği (ASME) Bölüm III hem de Ulusal Kurul Muayene Yasası (NBIC) bu hükümlere sahip olduğundan, son çalıştırma bir yasa gerekliliği olabilir.
Devlet Amerikan Karayolu ve Ulaştırma Yetkilileri Derneği/Amerikan Kaynak Derneği (AASHTO/AWS) D1’in fazla ayrıca kullanılmayan uçlar için yuva kontrol tesisi (FCP) kapsamında tanımlanan onarımlar gibi kritik onarımlar için son ısıtmaya yönelik ihtiyacın giderilmesi. 5 köprü kaynak kodu. Bununla birlikte, güvenlik çatlamasının nedenlerinin olmadığı son ısıtma gerekli değildir.
Stres giderici
Gerilme giderme ısıl işlemi, imalat sürecinden dolayı bir yapısal kilitlenen gerilimleri gevşetmek için uygulanır. Kalıntı gerilimler, bir yapıyı yeterince yüksek bir sıcaklıkta üniform olarak ısıtarak, ardından malzeme kalınlığına bağlı olarak belirli bir süre boyunca termal geciktirmeye tabi tutarak ve son olarak yapıyı üniform şekilde bir şekilde soğutarak gevşetilir.
PWHT’nin Dezavantajları güç kaybı
Stres giderici PWHT için aşırı tutma süreleri veya sıcaklıklar, sıcaklık dayanımını ömürleri. Ayrıca, tavlama işlemleri su altında tutulan ve temperlenmiş malzemelerin dayanımlarını de ölçer. Bu nedenle, uzamayı uzatmak için sıcaklık ve süreyi iyi kontrol edilmelidir.
Gerilme aşınması veya tavlama sıcaklıkları, sıcaklık dayanımını önemli ölçüde yerine getirir. Bu türlerin yayılması, bir genişleme, PWHT çamaşırları sırasında bir miktar yüke maruz kalan hayvanlarda bükülebilir veya deforme olabilir, bu da genişleme ve bileşenlere zararlara yol açar. Bu nedenle, PWHT sırasında yüksek sıcaklıklara maruz kalan tüm yapılar, bozulmayı önlemek için uygun şekilde desteklenmelidir.